Misiunile de pe Lună, în 2024: Oamenii de știință au planuri mari anul acesta

de: Ozana Mazilu
08 01. 2024

Luna este cea mai tare destinație din acest an, cu zece misiuni care urmează să sosească în 2024.

Misiunile de pe Lună

Afirmațiile privind „întoarcerea pe Lună” există de ceva vreme, iar pentru unii oameni, acestea nu vor fi justificate până când un picior de om va păși din nou pe suprafața lunii. Cu toate acestea, pentru cei mai preocupați de descoperiri științifice, cunoștințele acumulate din mai multe misiuni pot fi mai semnificative. Dacă toate merg bine, 2024 ar putea fi un an remarcabil din acest punct de vedere, depășind cu mult pe oricare altul, cel puțin de la sfârșitul misiunilor Apollo.

Cea mai importantă misiune nu va fi deloc pe suprafața lunară. Misiunea Artemis II este programată să ducă patru astronauți, care au fost deja selectați, în jurul Lunii și înapoi, în noiembrie. Aceasta va fi prima dată când oamenii vor trece dincolo de orbita joasă a Pământului din 1972.

În pregătirea pentru următoarea etapă a proiectului Artemis, trei companii private au fost însărcinate să livreze șase încărcături utile, cunoscute sub numele de Commercial Lunar Payload Services, între ele pentru NASA, în acest an. Apoi, din nou, cronologia încă aflată pe site-ul web al NASA afișează două dintre ele ca fiind livrări în 2023 – niciuna dintre ele nu s-a întâmplat.

Prima astfel de misiune, Peregrine Mission One, este planificată să fie lansată pe 8 ianuarie, așa că ar trebui să știm în curând dacă se va respecta programul Misiunea va transporta o sarcină utilă de 90 de kilograme și va fi primul proiect lansat de vehiculul Vulcan Centaur dezvoltat de United Launch Alliance.

Misiunile ulterioare programate să fie lansate în acest an includ trei către regiunea lunară a Polului Sud, considerată locația probabilă pentru baze viitoare, una către un vecin al sitului Sea of Tranquility și una către vârtejul Reiner Gamma.

Vezi și: Indienii își trimit rover-ul lunar la culcare. Ce s-a întâmplat cu Pragyan, cât succes are misiunea, de fapt

Nu doar America are misiuni

Cele mai multe explorări pe Lună din acest secol au fost făcute de China, iar Chang’e 6, care urmează să fie lansat în mai 2024, are scopul de a menține această tendință. Ca o misiune de returnare a mostrei din regiunea vitală a Polului Sud, Chang’e 6 ar putea oferi Chinei ceva ce alte națiuni au la dispoziție ani de zile – o oportunitate de a studia rocile din cea mai importantă regiune a Lunii.

Probabil cea mai bună perspectivă de succes constă în misiunea japoneză Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Acum se află pe orbită în jurul Lunii. Aterizarea va fi încercată lângă craterul Shioli pe 19 ianuarie. Apoi, din nou, SLIM are ambiții mai mari decât majoritatea celorlalte misiuni, intenționând să atingă o țintă de 100 de metri.

Japonia are, de asemenea, un al doilea participant sub forma unui lander privat, după ce a avut un final nefericit la prima încercare de anul trecut.

Pe lângă aceste misiuni având ca scop Luna, planeta va fi o stație de drum pentru Jupiter Icy Moons Explorer, care va zbura pe lângă Lună în august. Pe de altă parte, ar putea exista câteva intrări surpriză, așa cum s-a întâmplat cu misiunea rusă Luna 25, sperând să învingă India până la polul sud lunar.

Vezi și: Când vor ateriza oamenii pe Lună: anunțul momentului făcut de NASA